foto 9.jpg
foto 2.jpg
SQRR.jpg

GROOT WATER VISSERIJ

Het is zeer prettig om vanaf een boot te kunnen vissen op wateren van een mega omvang. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Vissen die geen naam hebben of een bek vol haak wondjes hebben. Bijna maagdelijke vissen die kilometers kunnen zwemmen. En daarnaast natuurlijk ook om te kunnen genieten van de voorjaarszon en de vrijheid op het water.

 

Wat opvalt is dat het water nog opvallend koud is op zo’n grote slok water, ondanks de nodige zon uurtjes. De nachten zijn zeer fris, waarna het overdag oploopt tot een graad of 18. Overdag in je t-shirt, ‘s nachts in je winterslaapzak. 

 

Op het moment van schrijven hebben zelfs de brasems en windes nog niet gepaaid. Toch gaat er bij menig visser een hoop voer in. Het valt op dat menig visser naast zijn tent meerdere grote emmers voer heeft staan. Want ja, er zwemt veel vis, dus die kunnen wel wat hebben. Nu ben ik zelf ook niet vies van hoeveelheden voeren op groot water, toch lijkt me dat nu overbodig.

 

De vis zwemt wel, maar is nog niet erg actief. Ze liggen vooral te chillen in het voorjaarszonnetje, cruisen aan de oppervlakte en scholen beetje bij beetje samen. Oftewel, ze zijn niet actief op zoek naar voedsel. Ze warmen op, pikken hier en daar een hapje mee en maken zich langzamerhand op voor de paai. 

 

Waar je later in het jaar zeker verschil kunt maken met een goed onderhouden voerstek, is tijdens het voorjaar lokaliseren de sleutel tot succes. Zeker met dagen waarbij er niet al te veel wind staat zie je enorm veel op het relatief ondiepe, heldere voorjaar waar ik vis. Het loont dan ook zeker om regelmatig tijdens de sessie op zoek te gaan naar de vis en niet te blijven zitten. 

 

Op google maps kun je vlot zien waar je de vis mag verwachten tijdens zonnige dagen. Het liefst zoek ik de ondiepe delen op die de meeste zonuren krijgen. Ligt de stek dan ook deels uit de wind, dan weet je waar je moet beginnen. 

 

Daarnaast zoek ik de stekken op die niet vanaf de kant bevist kunnen worden, zodat de kans groter is dat de stek vrij is. Mobiel vissen vanuit de boot geeft je zoveel meer mogelijkheden.

 

De single hookbait aanpak is in deze periode van het jaar voor de paai DE tactiek om vis voor vis op te pikken. Waar ik overdag graag gebruik maak van een opvallende chod, vis ik in de nacht met 1 grote single 30mm bol. Daar zit een hele simpele reden achter.

  

Overdag zal de vis vooral gefixeerd zijn op de zon die het water langzaam zal verwarmen. De vis zwemt hoog in het water en is niet direct op zoek naar voedsel. Een opvallende chod op ondiep water is daarom een zeer effectieve manier van vissen. Het geeft de vis net die prikkel om toch in de fout te gaan. Aangezien ik overdag vis, neem ik die winde of brasem maar voor lief. 

 

In de nacht vis ik compleet tegenovergesteld. De single 30mm bol zorgt voor een makkelijke hap op de zwemroute en prikkelt de witvis niet om lang rond te blijven scharrelen gezien de grote van het aas. Natuurlijk vis ik graag op een aangevoerd stekje, maar ik heb inmiddels meerdere keren ervaren dat een aantal scheppen voer zorgt voor een witvis festijn!

 

Bjorn Kolfschoten